میخواهم با یک مثال بسیار ساده بگویم که یک vlan چیست
فرض کنید در یک شرکتی که میکنید ۱۰۰ نفر کارمند دارد. بخش هایی که در این مجموعه وجود دارد شامل: بخش بازاریابی، حراست، منابع انسانی، حسابداری و… است. هزاران سند و مدرک در این شرکت موجود است و قرار نیست که همه ۱۰۰ نفر کارمند همه اطلاعات را ببینند.
میدانیم که در شبکه میتوانیم اطلاعات را دسته بندی و دسترسی هایی ایجاد کنیم که همه اطلاعات را نبینند. اما راه بهتری وجود دارد که منطقی تر است. یعنی vlan بندی. چرا که اینجا سناریو به این شکل است.
استراتژی ما در این شرکت به این طریق است که ما میخواهیم فقط بچهای گروه حراست به پرونده های استخدامی دسترسی داشته باشند و دیگر هیچکس نتواند آن داده ها را ببیند. برای اینکار بهترین راه داشتن وی لن است.
vlan ها گروه بندیهای منطقی هستند که دستگاهای های فیزیکی شبکه همانند سوئیچ، کامپیوتر و لپ تاپ و… درون آن قرار میگیرند. این گروه بندی در سوئیچ ایجاد میشود و میتواند تغییرات بزرگ و اساسی در شبکه ها ایجاد کند.
اگر ساده تر بخواهیم تعریف کنیم شما شبکه محلی خود را به راحتی میبینید و میتوانید کابل ها و دستگاه های آن را لمس کنید. اما در این مدل شبکه مجازی لمس برخی از قسمتهای آن امکان پذیر نیست و نمیتوانید فیزیکی آن را ببینید و با ذهن باید آن را درک کنید و با دستورها با آن سروکار دارید. در ادامه بحث را بازتر خواهیم کرد و راحت تر درک خواهید کرد که virtual lan چیست و چه کاراییهای زیاد و فوق العاده ای دارد.
در اکثر شبکه های بزرگ با تعداد کارمندان زیاد که سیاستهای شبکهای خاصی را میطلبد نیاز است که یک هوش مدیر شبکه پشت آن باشد تا بهترین سود از کارایی از پسیو و اکتیو سیستم های مجموعه را ببرند.
جمع بندی
زمانی که در یک شبکه تعداد دستگاهها و کارمندان مجموعه زیاد میشود و ترافیک شبکه بالا میرود برای کنترل کردن این ترافیک بهتر است که سوئیچ های مجموعه را بخش بندی کرد و هر بخش شرکت را در یک طبقه مشخص شده در سوئیچ قرار داد. مثلا سکشن بازاریابی را در قطعه مشخص شده در سوئیچ قراردهیم و همینطور قسمت های مختلف را در بخش های مختلف. به این کار وی لن بندی گفته میشود.